Actualitat
MILLORA PATRIMONIAL PARC DE TORREBLANCA

L’Àrea Metropolitana de Barcelona ens ha adjudicat els treballs de millora patrimonial del Parc de Torreblanca.

El projecte ha estat redactat pels tècnics de la Direcció de Serveis de Promoció i Conservació de l’Espai Públic, en col·laboració amb els tècnics del Consell Comarcal del Baix Llobregat, i preveu tres àmbits diferenciats d’actuació:

  • la restauració del Templet
  • la restauració de la Torrassa
  • la recuperació escales de l’accés a Sant Feliu de Llobregat.

El Parc de Torreblanca és un parc enjardinat d’unes 12 hectàrees ubicat a Sant Just Desvern, tot i que també ocupa part de Sant Joan Despí i Sant Feliu de Llobregat. És una obra inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Al centre dels jardins s’ubica un estany amb dues coves artificials damunt de les quals s’aixeca l’edifici del templet. És un edifici eclèctic, d’inspiració grega de finals del segle XIX, envoltat per vuit columnes corinties de marbre blanc i pedestals de granit grisenc amb daus esculpits.

Entorn del llac, a l’entrada al parc des de la banda de Sant Joan Despí, es troba la Torrassa. És una torre rodona, feta de paredat antic i coronada amb merlets, que formava part d’un antic pou d’aigua que servia de base a un molí de vent a la part superior que accionava un sistema de bombeig. L’aigua que arribava s’utilitzava per regar els camps de conreu del voltant, les làmines d’aigua del jardí romàntic i els cultius de rosers.

A l’accés des de Sant Feliu de Llobregat s’ubiquen les escales de pedra, que eren l’accés natural al palau dels marquesos de Monistrol. Aquest palau, aixecat sobre les runes de l’antiga Torreblanca, s’ubicava a una cota superior des d’on es tenia el control de tota la finca.

eurocatalana ja ha realitzat obres al Parc de Torreblanca amb anterioritat, com l’ordenació de l’accés al Consell Comarcal del Baix Llobregat, ubicat en un dels extrems del parc.

Font: Vikipèdia